Trygg og effektiv elbillading
Er du en av de mange norske bilistene som lader elbilen hjemme? Her får du fem tips for å gjøre elbillading sikrere og mer effektivt.
En undersøkelse viser at 96 prosent av elbilistene i Norge lader bilene hjemme. Mens elbilbransjen jubler, får bilister behov får rådgiving om hvordan elbillading skal håndteres på en sikker, effektiv og pålitelig måte.
Her er noen tips for å sikre ditt hjem i forbindelse med el-bil ladere:
1. Kontakt din installatør og sørg for et riktig dimensjonert elektrisk anlegg
Lading av ladbare biler er spesielt belastende for det elektriske anlegget fordi store energimengder skal overføres og gjerne hver natt. Elektriske anlegg i boliger er ikke beregnet for denne belastningen.
Vern om din nattesøvn og skaff deg en sikker elbillader.
2. Ikke bruk vanlig stikkontakt eller lad via skjøteledning
Å lade elbilen gjennom et ordinært strømuttak kan sammenlignes med å pumpe bensin gjennom et sugerør. Det går seint og i verste fall vil ikke sugerøret tåle belastningen.
Alle elbileiere bør få montert et dedikert ladepunkt sikret med separat strømkurs. Ikke nøy deg med enkle og usikre løsninger. Få jobben gjort av en autorisert el-installatør.
3. Ladeboks hengende på vegg eller stolpe
Elbilforeningens klare anbefaling er å bruke en ladeboks med kontrollenheten hengende på veggen eller på en stolpe.
En ladeboks tilkoblet anlegget med en riktig dimensjonert kurs, med tilsvarende ledning og jordfeilbryter, er noe du må ha for en sikker lading av din elbil eller hybridbil.
Smarte og enkle ladere
Det finnes både enkle og smarte elbilladere. De siste fungerer med RFID-brikke og/eller smarttelefon som lett gir mulighet for automatisk ladestrømbegrensning og måling strømforbruk per bruker. De har en innebygd kommunikasjonsmodul (GPRS eller Ethernet-tilkobling) for å koble til overvåking eller ladeoperatør.
Det du trenger å vite om elbillader
4. Sats på en elbillader av kvalitet
Elbilladeren skal tåle å bli utsatt for mekaniske belastninger og vanninntrenging.
Ladeneren skal kunne plasseres hvor som helst. Vanlig plassering er rett på husveggen, ved gårdsplassen, eller i garasjen hvor det kan være fuktig.
5. Skaff deg en effektiv elbillader
Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) anbefaler Mode 3 med type 2-kontakt eller med fast kabel type 1 eller type 2 for private boliger.
Mode 3 type 2-ladere er bygget for å tåle den høye belastningen ladingen fører til over lengre tid. Et slikt ladepunkt består av en egen ladeboks for veggmontering samt fast eller avtagbar kabel. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til rundt 2,5 kW per time, kan du lade opptil 22 kW per time med en type 2-kontakt.
Ifølge Nissans nettside vil det i praksis si at en vanlig stikkontakt trenger ca. 12 timer på å fullade en Nissan Leaf. Ladetiden kan reduseres til fire timer med en ladeboks på 6,6 kW og en kurs på 40 A.
Dersom du allerede har elbil, plugin hybrid eller vurderer å kjøpe det. Da bør du få en autorisert gjennomgang av det elektriske anlegget ditt og gjør nødvendige oppgraderinger.
Se flere tips og råd
Bestill montering av elbillader eller befaring
Er du klar til å bestille elbillader eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper med råd og montering.
Finn elektriker nå